Interviuri
Iubirea este îndelung răbdătoare
27 Nov 2019 1809 0

Ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă

A fost stomatolog, un medic bun, spun cei care-l cunosc. A renunţat la această meserie bănoasă în favoarea misiunii de a fi preot. Uneori îi place să glumească: „Înainte curăţam dinţii de carii, acum curăţ sufletul de păcate”. Parohul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, părintele Petru Storoja, crede că toţi cititorii revistei „Nunta by Aura” sunt oameni binecuvântaţi de bunul Dumnezeu şi ne îndeamnă să fim mai buni, mai plini de dragoste.

Ce este cununia

Cununia este, potrivit credinţei creştine ortodoxe, taina sfântă, în care mirii primesc, prin rugăciunea preotului, harul lui Dumnezeu, care binecuvântează şi întăreşte însoţirea şi unirea lor. În urma cununiei, două persoane întemeiază o familie. Şi aceasta este voia Celui de Sus, care, atunci când l-a creat pe Adam şi Eva, le-a spus: „Creşteţi, îmulţiţi-vă, umpleţi pământul şi stăpâniţi-l”. Este o poruncă din patru condiţii şi de atunci, Dumnezeu instituieşte taina sfintei cununii, taina familiei. În Noul Testament, apostolul Matei spune: „pentru aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de femeia sa, devenind un singur trup. Ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.”  În cununie, bărbatul şi femeia îşi făgăduiesc viaţă veşnică împreună.

Dacă un cuplu trăieşte fără cununie, înseamnă că nu are binecuvântarea de sus, nu are harul Duhului Sfânt. Preotul invocă harul Duhului Sfânt, pune pe mâinile mirilor verighetele, apoi le ţine pe cap cununiile, care semnifică Simbolul Muceniciei în biserica ortodoxă, şi îi binecuvântează.

Tentaţia păcatului şi dragostea

Viitorul familiei depinde de soţie şi soţ. Familia în care predomină cearta, neînţelegerile, probleme de orice gen, devine ca un iad. Dacă se pune acccentul nu pe dragoste, nu pe fidelitate, nu pe armonie, această familie se va risipi. Astăzi multe căsnicii se fac din interes material şi fizic. Răceala însă între partenerii de viaţă este inevitabilă. Iată de ce respectul reciproc  este cel care trebuie să stea la baza căsniciei. Apostolul Pavel a lăsat un sfat nobil pentru bărbaţi, care este următorul: „Bărbaţilor, iubiţi-vă femeile voastre, aşa precum a iubit Hristos biserica Sa. Cel ce îşi iubeşte femeia, pe sine se iubeşte”. Bărbatul are în familie câteva meniri: să fie ocrotitorul familiei, înmulţirea neamului şi potolirea unor pofte trupeşti. Legea bisericii ortodoxe acceptă în cazul unei persoane trei cununii. Prima este Legea, a doua Iertarea şi a treia este considerată ca o călcare de lege.

Căsătoriile în post nu sunt binevenite

Postul este o perioadă foarte importantă de pocăinţă, de rugăciune, de post trupesc şi duhovnicesc, o perioadă de viaţă mai smerită şi mai departe de păcatele lumeşti. Cununiile nu se înfăptuiesc înainte de marile sărbători, acest act sfânt se ţine miercurea, vinerea şi duminica. Azi e foarte simplu să te faci călugăr sau să fii celibatar. Cea mai grea cruce este cea a familiei. Să ai soţie, să trăieşti cu ea în armonie. Apoi, să ai copii, să-i educi, să-i creşti.

Cel mai util sfat

Este bine ca după nuntă, tinerii să stea separat de părinţi. Oricât de bune ar fi relaţiile între ei. Să se roage Domnului să le dea copii cuminţi şi sănătoşi. Să îşi educe copiii în duhul ortodoxismului, în credinţă, în speranţă, în dragoste. Să ne iubim unii pe alţii, dar pe Dumnezeu în primul rând. Nu este Dumnezeu un antisocial, ca să ne interzică să ne iubim aproapele. Nu vă faceţi din dragoste pământească o idolatrie.