Sfatul specialistului
Arta așezării invitaților la nuntă sau monstrul nebănuit al planificării
13 Feb 2020 1160 0

E bine știut că asezarea la mese a invitatilor dă de furcă majorității mirilor. Motivele sunt multe și mărunte – pe de o parte pentru că chiar nu e așa ușor să distribui atât de mulți oameni pe mese, în grupuri satisfăcătoare ca dimensiune și componență. Apoi pentru că această operațiune se poate face doar cu aproximativ două săptămâni înainte de nuntă (atunci când ai o măsura realistă a invitaților de la nuntă), nu doar că ai puțin timp la dispoziție să faci asta, dar ești și pe ultima sută, când cel mai probabil emoțiile încep să se facă ghem și să nască tot felul de reacții adverse. Dar și pentru că e o chestiune atât de personală încât …nu prea te poate ajuta nimeni. Nici șeful de sală. Nici prietena de birou. Nici wedding plannerul, dacă ai contractat unul. Nici fotograful care se străduiește să-ți fie și consultant ca să-i fie și lui viața mai ușoară în timpul evenimentului. Nimeni în afară de voi doi nu poate face distribuția pe mese.

Și in afară de aceste motive – care ar fi oricum suficiente – nu ajută deloc nici ”mișcarea browniana” de răzgândire a invitaților – eu nu mai vin, eu nu știu sigur dacă vin, eu vin și mai aduc pe cineva surpriză! Toate lucrurile astea se pun în calea fericirii unei liste definitive de invitați așezați cuminți, pe mese.

Și iată de unde iese monstrul secret al planificării nunții - fix la final, când credeai că lucrurile s-au așezat și totul e în regulă.

Cum spuneam mai sus, nu te poate ajuta nimeni cu așezarea invitaților pe mese. Dar noi putem  să te ajutăm cu câteva sfaturi care să facă acest task cât mai simplu:

1) Apucă-te din timp. Chiar dacă nu știi exact cine o să vină la nuntă, schițează-ți în minte grupurile, împarte-i mental (sau pe hârtie) pe ,,grămăjoare”, ca să-ți fie mai ușor să faci permutările reale atunci când o să vină vremea.

2) Oricât de curajos ai fi, nu treci fluierând peste această parte gândindu-te că oamenii se pot așeza oriunde au chef, decât dacâ organizezi o petrecere intimă, de 20-30 de invitați.

3) Află de la locație dimensiunea meselor ca să iți dai seama exact câti oameni încap la fiecare masă. Ca să vânda evenimente cât mai mari, unele locații au mese de maximum 10 invitați (diametru aproximativ 1,60 m) pe care le ”vând” drept mese de maximum 12 – fiind un fapt știut că în general la mesele rotunde de nunta încap un maximum de 12 persoane.

4) Dacă mesele sunt din cele mari, cu diametru de 1,80-1,85 m, ține minte că 12 e un maxim, nu o medie. Maxim înseamnă maxim, așa că străduiește-te să te limitezi la un numar de 10-11 persoane la o masă.

5) Dacă ai mese lungi/dreptunghiulare, ține cont de dimensiunea scaunelor (dacă sunt foarte mari, nu contează spațiul de care ai nevoie pentru fiecare invitat, ci numărul de scaune care încap pe o latură). Dacă ai scaune care nu pun probleme de dimensiune (conference sau chiavari), ține cont de un minimum de 60-70 de cm pentru o persoana pe latura unei mese.

6) Așeaza rudele de vârsta a treia cât mai departe de boxe.

 

Surse: www.michelleedgemont.com / www.wedmag.ro