Interviuri
Adrian Ursu: Muzica bună - 50% din succesul unei nunți
26 Dec 2018 217 0

La doar 11 ani împliniţi a cântat la prima nuntă. De atunci a acumulat experiență și a înţeles că succesul unui interpret la o nuntă moldovenească constă într-un repertoriu bogat, divers și potrivit evenimentului. Știe că esențială este comunicarea cu publicul pe parcursul întregului program, pentru a simți pulsul petrecerii și dispoziția invitaților. Este flexibil și își adaptează programul după publicul de la petrecere. Cântă în română, rusă, engleză, spaniolă…  ca să fie înțeles oriunde.

„Chiar dacă la început mă jenam, demult nu mai am acest sentiment. Nu e nimic jenant în prestaţia unui artist la o petrecere de familie. Nunta are publicul său unde, la fel ca într-un concert de sală, trebuie să meriți și câştigi aplauze. Oriunde nu te-ai afla, trebuie să fii profesionist, să poţi comunica, să știi să captezi atenţia și să o menții”, spune artistul.

Mihai Dolgan este cel de la care a auzit și a învăţat că meseria de artist se fură. De la 16 ani, atunci când a devenit și prezentator de evenimente, a adunat în „patrimoniul” său tot ce a găsit bun la cei pe care îi consideră profesionişti: „De la Zinaida Julea am împrumutat conocăriile de nota 10, de la Andrei Porubin – siguranța și consecvența în cele spuse, de la Alexei Revenco – zâmbetul larg… De la mulți muzicieni și moderatori am furat,  recunosc, că nu mi-e rușine”.  

În timp, şi-a format propriul stil, apreciat de toți cei care l-au cunoscut. „Fiecare are o viziune asupra nunții sale, care trebuie să fie una ideală. Țin cont de doleanțele eroilor principali ai petrecerii și încerc să vin cu un sfat din experiența pe care o am.”

Compune și cântă melodii de muzică ușoară, lansează videoclipuri la ele, dar nu uită de muzica populară pe care o cântă cu drag la petreceri. „În acest an vreau să lansez un album de muzică populară cu Orchestra „Lăutarii”, sub bagheta maestrului Nicolae Botgros și Corneliu Botgros”.

Deși reuşeşte să găsească limbă comună cu formaţii de orice nivel şi strălucire, fie în ţară, fie peste hotare unde este invitat tot mai des, recunoaște că pe parcursul întregii seri îi este mai ușor să cânte și să prezinte alături de formația sa. „O echipă de muzicieni profesioniști, care știu ce trebuie să cânte la o nuntă și care mă înțeleg de la distanță”.

Întrebat cum face faţă fluxului de invitații, zâmbeşte și recunoaște că își dorește să rămâne la fel de solicitat ca și acum. „Nu sunt prezent chiar la toate nunțile din Moldova... Vreau să cânt doar la nunțile la care sunt dorit și așteptat. Am o atitudine specială față de fiecare recital. Un interpret este invitat ca să amplifice buna dispoziție, să aducă zâmbet și bucurie oamenilor. Știu că prestația mea va rămâne în amintirea nuntașilor, precum rămân în amintirea copiilor melodiile și glumele pe care de 10 ani încoace le cânt și le spun în fiecare duminică în cadrul emisiunii pe care o prezint. Apropo, unii din acei copii deja sunt miri și mirese ”.

Despre colegii săi interpreți și muzicieni, Adrian Ursu spune că-i respectă și-i apreciază pe cei care își fac bine meseria. „ Cu unii colaborăm destul de des în cadrul diferitor evenimente și chiar am devenit prieteni.” 

Adrian spune că mai nou la nunți se optează pentru un DJ, moderator și interpret. Deși consideră că nimic nu poate înlocui o orchestră de lăutari ce îți va cânta live toată seara, acceptă ca o variantă de compromis, în cazul în care nu sunt posibilități financiare, cu formație și DJ. Indiferent de acompaniamentul muzical, nici o nuntă la care cântă Adrian nu se trece fără „Jumătate tu, jumătate eu” şi „Pentru tine bate inima”. Rămâne plăcut surprins atunci când mirii, fiind în febra pregătirilor, reușesc să-i urmărească repertoriul și să-i solicite la nuntă piese dintre cele mai noi.

Adrian Ursu: „ La nuntă mirii trebuie să zâmbească cât mai mult, să transmită energie pozitivă şi să nu economisească pe muzica bună”.

text: Camelia Lupaşco